Mistä päänsärky johtuu?

Päänsärylle on lukemattomia määriä syitä. Päänsärky voi olla seurausta liian paahteisesta kesäsäästä, huonosta nukkuma-asennosta tai liian vauhdikkaasta illasta viihteellä. Yksi koko ajan kasvava syy päänsärylle on niska-hartiavaivat, joiden yksi suurimmista aiheuttajista on lisääntynyt istuminen ja näyttöpäätetyö. Yksi melko yleinen vaiva on jännityspäänsärky. Yhä useampi ja yhä nuorempi asiakas hakeutuu hierontavastaanotolleni Jyväskylään jännityspäänsäryn vuoksi.

Jännityspäänsäryn perimmäistä syytä ei vielä tunneta. Särkyoireiden syntyyn vaikuttaa niskan, päänahan ja hartioiden jännitystilat, mutta eivät ole pelkästään jännityspäänsäryn oireiden syy. Myös henkisillä syillä, kuten ahdistus, masennus ja erilaiset kuormittavat tilanteet elämässä, on vaikutusta päänsäryn syntymiseen ja sen jatkumiseen, mutta nämäkään asiat eivät ole jännityspäänsäryn alkulähde.

Oireista lyhyesti – Miten jännityspäänsärky oireilee?

Yleisin oire on pikkuhiljaa iltaa kohden voimistuva tasainen, puristava päänsärky. Kipu tuntuu siltä kuin pään ympärillä olisi panta tai vanne. Kipu tuntuu usein ohimolla, takaraivolla tai päälaella ja se tuntuu yleensä molemmilla puolilla päätä.

Muita jännityspäänsäryn oireita ovat käsivarsien puutuminen yöaikaan ja kävellessä esiintyvä huimaus. Joskus voi esiintyä myös pahoinvointia, muttei oksentelua.

Päänsärkyä voi esiintyä useampina päivinä kuukaudessa ja joskus se voi olla lähes jatkuvaa. Säryn ei kuitenkaan pitäisi häiritä yöunta; sen ei pitäisi herättää kesken yöunien, vaikka särky saattaa alkaa heti aamusta. Jos päänsärkyä esiintyy jatkuvammin, useampana päivänä kuukaudessa, voidaan puhua kroonisesta päänsärystä. Kroonisesta päänsärystä kärsiessä on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Miten hoidan jännityspäänsärkyä?

Ensiksi olisi tietenkin hyvä saada valloillaan oleva päänsärky hellittämään. Tähän hyviä keinoja ovat lyhytaikainen parasetamolin tai ibuprofeenin käyttö. Kipulääkkeitä saa kuitenkin käyttää korkeintaan 5 päivää jännityspäänsäryn hoitoon. Kroonisen päänsäryn ollessa kyseessä, kipulääkitystä ei kannata käyttää hoitokeinona, sillä se tuo mukanaan enemmän haittaa, kuin hyötyä.

Toinen hyvä ensiapu keino on lämpöhoito. Jos kotoa löytyy esimerkiksi lämmitettävää kauratyynyä, voi sen asettaminen hartioille tai niskaan helpottaa päänsärkyä. Myös minun hierontavastaanotolle Jyväskylään tullessa asiakas voi halutessaan kysyä lämpötyynyä niskaan tai hartioille.

Hieronta on hyvä hoitokeino jännityspäänsäryn hoitoon, etenkin akuuteimmassa vaiheessa. Kun asiakas tulee vastaanotolle kertoen kärsivänsä päänsärystä, huomio kiinnitetään epäkäslihaksiin (tutummin ”hartioihin”) ja niskan lihaksiin riippuen siitä, missä kohti päätä kipu tuntuu. Hieronta on yleensä kuitenkin vain keino hoitaa päänsäryn oireita, se ei aina tuo pitkäaikaista helpotusta päänsärkyyn. Hieroja kuitenkin osaa ohjata asiakkaan esimerkiksi fysioterapeutille tai muulle alan ammattilaiselle, mikäli näkee asiakkaan hyötyvän siitä.

Pitkäaikaisempaa hyötyä jännityspäänsäryn ehkäisemiseen ja hoitamiseen saat liikunnan avulla. Ulkona, raittiissa ilmassa tapahtuva liikunta on hyvä tapa ehkäistä jännityspäänsärkyä. Liikunta voi olla mitä vain, esimerkiksi reipasta kävelyä. Tärkeää on, että liikunta on räätälöity oman kunnon mukaan, tarkoitus ei ole ajaa itseään ihan uupuneeksi, jolloin voi pahimmassa tapauksessa ilmaantua ponnistuspäänsärkyä.

Joogasta ja pilateksesta voi saada myös apua, sillä niissä yhdistyy niin mielen rentoutuminen kuin vartalon syvien lihasten voimistaminen.

Miten muuten voin hierojana auttaa jännityspäänsärystä kärsivää asiakasta?

Hieronnan lisäksi kartoitan etenkin ensimmäisellä käyntikerralla tarkasti asiakkaan elämäntilanteen, millaista työtä hän tekee, harrastaako hän jotain ja niin edelleen. Keskustelun pohjalta voin antaa suosituksia esimerkiksi työasentojen parantamiseen tai kuntosaliharjoitteluun liittyen.

Jännityspäänsärkyä esiintyy usein istumatyötä tekevillä, ja etenkin heidän on tärkeää huolehtia oikeanlaisesta painotuksesta kuntosaliharjoittelussa. Istumatyötä tekevillä usein pää työntyy hieman eteenpäin, jolloin kaulan lihaksiin tulee enemmän kuormitusta ja vastaavasti niskan lihakset venyvät. Tällöin on tärkeää, että niskan lihaksia pyrittäisiin vahvistamaan, jotta ne jaksaisivat pitää pään suorassa linjassa muuhun vartaloon nähden.

Toinen yleinen ongelma istumatyötä tekevillä on se, että olkapäät kääntyvät hieman eteenpäin ja istuma-asento ei pysy suorana koko työpäivää. Tästä johtuen rintalihaksissa on kireyttä ja vastaavasti lihakset lapaluiden välissä ovat venyneet. Nyt huomio käännetään lapaluiden välisten lihasten treenaamiseen.

Kuntosalivalmentaja-koulutuksen ansiosta minulla on tietotaitoa myös kuntosaliharjoittelusta. Koulutuksen avulla pystyn ohjeistamaan asiakkaalle, minkälaisia liikkeitä hänen olisi hyvä tehdä kuntosalilla tai kotona, jotta hän saisi helpotusta vaivaansa. Lihaskivut ja -kireydet ovat yleensä merkki siitä, että lihas on pidemmän aikaa tehnyt töitä äärirajoillaan, eli toisin sanoen lihaksessa on heikkoutta. Tällöin lihasvoimaharjoittelu on lähes ainut, pidempiaikainen apu moneen vaivaan.

Mikä palvelu minun kannattaisi valita, kun kärsin jännityspäänsärystä?

Klassinen hieronta ja purentalihasten hieronta ovat palveluita, joista ensisijaisesti kannattaa lähteä hakemaan apua jännityspäänsärkyyn. Klassisessa hieronnassa voidaan hierottavat alueet valita lähes täysin asiakkaan tilanteen mukaan. Purentalihasten hieronnassa keskitytään ensisijaisesti niska-hartiaseudun lihaksiin, pään ja kasvojen lihaksiin sekä itse purentalihaksiin niin suun sisä- kuin ulkopuolelta.

Usealle päänsärystä ja niska-hartiaseudun kivuista ja kireyksistä kärsivälle saadaan parhain apu yhdistelemällä sekä purentalihasten hierontaa että klassista hierontaa. Jos epäkäslihakset ovat kireät, kireys harvoin hellittää hieromalla vain niitä epäkäslihaksia. Ihmiskehossa kulkee paljon lihaskalvoja ynnä muita rakenteita jalkapohjista aina päälaelle asti ja joskus hartiakireyksiin saattaa auttaa esimerkiksi käsivarsien lihasten käsittely.

Esiintyykö sinulla usein jännityspäänsärkyä? Älä kärsi pitkiä aikoja, vaan hae apua. Varaa aikasi Jyväskylään klassiseen hierontaan tästä tai purentalihasten hierontaan tästä!