Klassinen hieronta

Mitä klassinen hieronta tarkoittaa/on?

Klassinen hieronta on käsin mekaanisesti tehtävää kehon pehmytkudosten muokkausta. Jokainen klassisen hieronnan aikana käytetty ote ja niiden voimakkuus mietitään jokaisen asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Asioita, jotka vaikuttavat edellä mainittuihin ominaisuuksiin hieronnassa, ovat mm.: asiakkaan ikä, stressin määrä sekä asiakkaan kivunsietokyky. Mikäli asiakas on kovin stressaantunut, valitaan hierontatekniikoiksi vähemmän kipua aiheuttavat tekniikat eikä hieronta ole niin voimakasta.

Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?

Klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta hierontaotteiden perusteella. Klassiseen hierontaan voi tulla lähes kuka vain. Olit sitten toimistotyötä tekevä ja arkiliikuntaa harrastava tai fyysistä työtä tekevä aktiivinen liikkuja tai jotain siltä väliltä, klassinen hieronta sopii jokaiselle. Klassisessa hieronnassa ei samalla tavalla oteta huomioon urheilijan elämään kuuluvia asioita: onko hänellä menossa tällä hetkellä kisa- vai peruskuntokausi ja millaista hierontaa urheilija sillä hetkellä tarvitsee, jotta se tukee hänen harjoitteluaan.

Itse hierojana en useinkaan tee selkeää rajaa klassisen hieronnan ja urheiluhieronnan välille, sillä se saattaa heikentää hieronnan vaikutusta. Mikäli koen, että asiakkaan tilanteeseen sopisi jokin urheiluhieronnan tekniikka tai venytys, käytän sitä, vaikka asiakas olisikin ensisijaisesti tullut klassiseen hierontaan.

Mitä hieronnan aikana tapahtuu?

Kun asiakas saapuu vastaanotolle Jyväskylän keskustan liepeille, täyttää hän ensimmäiseksi esitietolomakkeen, mikäli hän on tulossa ensimmäistä kertaa minulle hierontaan. Lomakkeessa kysytään henkilötietoja, kuten henkilötunnusta ja puhelinnumeroa. Tämän jälkeen tehdään alkukartoitus asiakkaan tilanteesta keskustelemalla, tarkastelemalla ryhtiä sekä tekemällä liikkuvuustestejä.

Hieronta tapahtuu suoraan asiakkaan iholle. Hieronnan jälkeen asiakas saa pukeutua rauhassa. Asiakas saa usein mukaansa ohjeita ja vinkkejä kotiin, mitkä hänen tilanteeseensa voisivat auttaa. Ohjeet saattavat sisältää vinkkejä esimerkiksi työergonomiaan tai kehonhuoltoon liittyen. Tarvittaessa ohjaan asiakkaan toisen ammattilaisen vastaanotolle.

Asiakkaan on tärkeää sanoa hierojalle, mikäli hieronta sattuu liikaa tai tuntuu muuten epämiellyttävältä. Näin hieroja pystyy mukauttamaan hieronnan juuri kyseiselle asiakkaalle sopivaksi.

Voiko hieronnasta olla haittaa?

Hieronnalle on olemassa vasta-aiheita, jotka saattavat estää sen tekemisen tai rajoittaa sitä. Vasta-aiheita on mm. flunssa, kuume tai muu oire, joka viittaisi sairastumiseen, antibioottikuuri ja akuutti trauma, esim. luun murtuma tai palovamma. Muita vasta-aiheita hieronnalle ovat krapula, verenvuorotauti, syöpä (Kysy hieronnan mahdollisuutta lääkäriltä), ihottuma/ihosairaus hierottavalla alueella, osteoporoosi, sydänsairaudet sekä laskimotukos. Kun hieroja ottaa nämä vasta-aiheet huomioon, voidaan hieronta toteuttaa turvallisesti.

Hieronnan jälkeen lihaksille on hyvä antaa aikaa palautua käsittelystä. Siksi ei suositella uutta hierontaa ainakaan muutamaan päivään edellisen käsittelyn jälkeen.

Kenelle klassinen hieronta sopii?

Voidaan sanoa, että hieronta sopii lähes kaikille. Hieronta mukautetaan jokaiselle asiakkaalle sopivaksi, jotta jokainen saisi hieronnasta hyvän kokemuksen ja tunteen.