Purentalihasten hieronta
Mitä purentalihasten hieronnassa tehdään?
Purentalihasten hieronta on tarkempi käsittely niska-hartiaseudun lihaksiin, kasvojen ja pään lihaksiin sekä suun sisä- ja ulkopuolisiin lihaksiin. Alkukartoitus tapahtuu samalla tavalla, kuin klassisessa hieronnassa ja urheiluhieronnassa; muun muassa asiakkaalta kysellään mahdollisia sairauksia ja pyydetään asiakasta kuvailemaan hänen arkeaan. Lisäksi katsotaan, miten suu ja leukanivel liikkuu; esimerkiksi avautuuko suu suureksi ja kuuluuko suuta avatessa ja sulkiessa rahinaa tai muuta epänormaalia ääntä. Vielä lisäksi tutkitaan kieli; esimerkiksi miten kieli liikkuu suussa ja miltä kielen jänteet näyttävät.
Purentalihasten hieronnassa odotetaan, että asiakas on käsittelyn ajan hiljaa ja hieroja toimii samoin. Moni esimerkiksi puree hampaitaan stressaantuneena ja siksi on tärkeää, että asiakkaalla on aikaa ja tilaa päästää edes hetkeksi irti niistä stressiä aiheuttavista asioista. Hieronnan aikana asiakas voi halutessaan pitää silmiä kiinni ja keskittyä vain siihen, että on mahdollisimman rentona.
Mistä purentalihasten kireys johtuu ja syitä purentalihasten hieronnalle?
Purentalihasten kireys voi johtua useammasta asiasta. Yksi syy kireydelle voi olla hampaiden narskuttelu öisin. Mikäli purentalihaksistoa ei saa rentoutettua edes öisin, voi se aiheuttaa kireyttä ja kipua lihaksiin. Myös stressi ja jännittäminen voivat olla purentalihasten kipeytymisen syynä. Stressaantuneena saattaa huomaamattaan purra hampaita yhteen, mikä saa lihakset kipeytymään.
Purentalihasten hieronnan syitä:
– äänet leukanivelessä: naksahdukset ja rahina
– päänsärky aamuisin erityisesti ohimolla
– kasvokipu, korvakivut, tinnitus, huimaus
– leukanivelten ja leukaperien kivut ja säryt
– suu/leuka ei aukea kunnolla
– leuat väsyy ja tuntuu ettei jaksa purra
– bruksaaminen eli hampaiden narskuttelu
– palantunne kurkussa, nielukivut, äänen käheytyminen, nielemisongelmat
Kenelle purentalihasten hieronta sopii?
Purentalihasten hierontaan voi hakeutua, kun asiakas kokee lihaskireyttä tai kipua niska-hartiaseudulla. Usein asiakas hakeutuu vastaavassa tilanteessa klassiseen hierontaan, mutta todellisuudessa niska-hartiaseudun vaivat voivat helpottua käsittelemällä purentalihakset.
Purentalihasten hieronta sopii siis kaikille, joilla on vaivoja purentalihaksissa tai leukanivelessä. Hoito mukautetaan jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti sopivaksi.
Kuinka usein purentalihasten hieronnassa tulisi käydä?
Purentalihasten hierontaan vaikuttaa oikeastaan samat asiat kuin muuhunkin hierontaan. Edellisen hieronnan jälkeen on hyvä pitää vähintään muutama päivä taukoa hieronnasta, jotta nähdään hieronnan vaikutukset. Etenkin alkuun, kun asiakas hakeutuu ensimmäistä kertaa purentalihasten hierontaan, voi olla tarpeen käydä purentalihasten hieronnassa useamman kerran lyhyen ajan sisään. Hieroja saattaa suositella alkuun esimerkiksi 2-3 käyntikerran sarjaa ja käsittely tehtäisiin aina viikon välein. Nämäkin ohjeet määritellään jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti.