Urheiluhieronta

Mitä on urheiluhieronta?

Urheiluhieronta on klassisen hieronnan tapaan kehon pehmytkudoksiin tehtävää mekaanista käsittelyä. Urheiluhieronnassa käytetään monipuolisesti eri tekniikoita sen mukaan, onko asiakkaalla tarve valmistavalle vai palauttavalle hieronnalle. Joissakin tilanteissa urheilijalle voidaan tehdä myös muokkaavaa hierontaa.

Urheiluhierontaan kuuluu monipuoliset hierontaotteet, erilaiset venytykset (niin passiiviset kuin aktiiviset venytykset) sekä lämpö- ja kylmähoidot. Lisäksi urheilijoille voidaan tehdä kinesioteippausta, mikäli todetaan sen olevan urheilijalle hyödyksi.

Urheiluhieronnassa keskitytään myös muuhunkin kuin lihaksiin ja niiden kudoksiin. Urheiluhieroja voi auttaa myös esimerkiksi jänteissä ja nivelsiteissä sijaitsevien vaivojen hoidossa, jonka ansiosta hieroja kykenee antamaan monipuolista hoitoa monelle asiakkaalle.

Miksi valita urheiluhieronta klassisen hieronnan sijaan?

Urheiluhieronnassa pyritään vähentämään lihaskireyksiä sekä liikerajoituksia klassisen hieronnan tapaan. Sen lisäksi urheiluhieronnassa pyritään edistämään urheilijan palautumista urheilusuorituksen jälkeen sekä pyritään poistamaan kehon maitohappoja tehokkaammin. Urheiluhieronta ei kuitenkaan korvaa urheilijan muuta kehonhuoltoa täysin, vaan se on ainoastaan hyvä lisä niiden rinnalle.

Valmistavaa ja palauttavaa hierontaa voi tehdä lähestulkoon milloin vain. Joskus urheilijoilla on mukana treeneissä/kisoissa oma hieroja, joka tekee ennen urheilusuoritusta valmistavan hieronnan ja urheilusuorituksen jälkeen palauttavan hieronnan.

Mikäli urheilija haluaa muokkaavaa hierontaa, tällöin tarvitsee edellisestä urheilusuorituksesta olla mielellään vähintään pari päivää aikaa. Tällä muutaman päivän odottelulla saadaan aikaan se, että lihas on palautunut urheilusuorituksesta ja lihaskireyttä voidaan lähteä avaamaan.

Kenelle urheiluhieronta sopii?

Urheiluhieronta sopii kaiken ikäisille ja kaiken tasoisille liikkujille ja urheilijoille. Voit liikkua tai urheilla satunnaisesti, tai se voi olla tavoitteellista kilpatasolla tapahtuvaa urheilua. Kuten klassisessa hieronnassa, myös urheiluhieronnassa katsotaan tarkasti asiakkaan kokonaistilannetta ja sen mukaan suunnitellaan hieronta.

Joskus asiakkaiden suusta kuulee ennakkoluulon, että urheiluhieronta sattuisi klassista hierontaa enemmän. Tämä ei täysin pidä paikkaansa, sillä myös urheiluhieronnassa voidaan hieronta toteuttaa niin, että lähinnä edistetään neste- ja verenkiertoa muokkaamatta lihaskudosta. Tällöin hieronta on mukavan kevyen tuntuista. Urheiluhieronnan aikana on myös tärkeää, että asiakas kertoo tuntemuksistaan, sillä liiallinen kipu ei ole tässäkään hyväksi.